ASMJaga, mozda je bolje da preformulisemo pitanja, bolji bi odziv bio? Evo ja cu ovako:
ima li koka na Mljetu?
Moj zeko Banini me vratio na ovu temu. Usvojili smo ga pred Uskrs, sicusnog, malenog, kao negativ male grude snijega bio se skupio, prodavac nam nije znao reci ni je li musko ili zensko, tako maleni je bio....smjestile smo ga u fin kafez, pravi "crib", mazimo ga i pazimo...Nikad prije nisam imala zeku, osvojio me je skroz! Odmah, ma nakon 7 dana, navikao se da nuzdu obavlja u malom plasticnom WCu koji se vrlo lako cisti, vadi se iz kaveza, sve zacas, pa mi je jos drazi....elem, zeko mali, slatki, cokoladni ........SAMO LJUDI MOJI STO TAJ MOZE JESTI! Nikad nista manje, sladje i prozdrljivije nisam vidjela! Glodar i po! Glodje drvo, povrce, kukuruze, ma sve! Isto neki lik iz crtanih, glodjo glodjarijus, i kad ne glodje, oke mu se sjaje, nosic migolji, vidi se da vec mastari sta ce jos izglodjati
Sad vec znam i da je musko.Kako? Ne samo sto obiljezava teritoriju, nego ga je bas dobro uhvatila ona faza iz naslova: "zbog tebe bih tucao kamen", tj. glodjao i kamen, i to slan, i plastiku, sve....nije mu lako.
..i onda se sjetim kako nam je drago bilo sto smo mu spasile zivot, jer dosta zeka iz prodavnica zavrsi kao hrana zmijama-pokucnim ljubimcima.... I, na stranu sto bismo sad mogli raspravljati na temu "hocemo lijepo vrijeme, hocemo lijepe zene" i zivotinje i sve, nego: u nedostatku zmija, recimo, zecevi bi sve izglodjali, sve! Mada su slatki, mali, naizgled bezopasni, ni previse zeceva ne bi uopste bila jednostavna stvar, naprotiv. Dakle, zivjeli svi, i zmije i koke i zabe i zecevi i mungosi i platipusi