You are not logged in.

221

Tuesday, May 25th 2010, 11:03am

Je li ovo i tema sahranjena?
Dobro...
mogu ja one tabele postaviti i na erotici...

222

Tuesday, May 25th 2010, 3:51pm

E jesi i ti nasao zanimaciju, svaka ti cast :D Zugati na JNA na jugonostalgicarskom forumu 8|
Ako ti je dosadno, pa bi se malo ovde druzio, pricao i diskutovao, nadji fino neku tabelu koja govori koliko se poreza moralo '70-ih i '80-ih placati Silajdzicu i Ganicu i koliko su oni para od toga utrosili na osnivanje, naoruzavanje i treniranje Zelenih Beretki, i kako su onda s' njima zapoceli rat na cjelokupnom prostoru bivse drzave :D Neces moci osvojiti od postova i komentara, morat ce ti Ministar Bago posuditi svoju tajnicu :D

Koscela

Intermediate

• Send private message

223

Monday, May 31st 2010, 4:51pm

Rekoh da mislim , za, prije i poslije Tita period. Znaci iz tabele se vidi ( bar za taj navedeni period) da je Srbija sebi marisala pare ..sad bi me zanimalo sta se radilo sa tim marisanim parama ...jesu li Srbijanci to trosili , kako, na sta ? Ja ne vidjoh u Srbiji da su imali veci standard, da su imali autoputeve, Beograd bio moderniji od Sarajeva...u sta su se trosile pare ?
Den Oldzaka :moil:

224

Sunday, June 20th 2010, 8:29pm

...u sta su se trosile pare ?

mogu ja one tabele postaviti i na erotici...

sex,droga i rock n roll

225

Sunday, June 20th 2010, 11:15pm

Sex, rakija i turbofolk u ovom slucaju.
kerngesund, durchtrainiert, weltmeister im schach und boxen

226

Monday, June 21st 2010, 2:24am

uh ja zaboravio na ovu temu.

i nakon svega onoga, odgovori li nama stock zasto vise vjeruje svedskoj drzavi nego onoj staroj SFRJ? ili je opet u statistici? a za nju svi znamo kako se koristi i koja joj je definicija "lies, damn lies and statistics".

stock, nije poenta u JNA uopste,jebo JNA. emphasis je na vjeri u novu drzavu...sta su to oni uradili da im vise vjerujes (ovo nije postapalica)?

227

Monday, June 28th 2010, 10:41am

stock, nije poenta u JNA uopste,jebo JNA. emphasis je na vjeri u novu drzavu
Jebo te, rijeci...znas li sta znaci?
Poenta je Zlaja, da ti nemas poentu...i onda pokusavas zanemariti statistiku, kritike SFRJ (dobronamjerne) i sve pokusavas prebaciti na neki "dijaspora" vs SFRJ teren.

Vec nekoliko puta pitam, pa evo opet.
1. Da li si radio u SFRJ
2. Gdje si zivio
3. Kako si glasao (mislim, za koje partije i programe)
4. Koliko si puta bio u inostranstvu (na odmoru, ne u Trstu u nabavci)

Kada odgovoris (sebi) na ova pitanja, vidjeces sta je Australija ucinila da joj vise vjerujes.

228

Monday, June 28th 2010, 1:55pm

a cojeka...ajde de, pricamo se.
ne zanemarujem ja statistiku nego ti kazem da se ista moze koristit na razlicite nacine.
znaci gledas drzavu po potrosnji i ekonomiji i kakva je ta neka drzava bila? i po tom tvom kontu je i kanada bezzze drzava jer su evo potrosili $900mil na osiguranje G20 summit-a? njemacka jer su dali grcima silne pare..zamisli da svedi daju nekome nesto?
poenta je da vjerujemo svojim novim drzavama vise nego samim sebi u svojim drzavama. isprike su nam apsolutni kurac, iste su kao i one sto smo imali onda nekad i prije rata i sad su iste u svedskoj i australiji. samo se ime proimjenilo. i sad ja trebam da sve izbrisem i prihvatim nesto novo?
ne kontam ti pitanja, moram li to imati licno iskustvo u svemu tome da bi mogao o necemu diskutovati na nekom nivou pripadnosti? evo mogu ja i glasno da odgovorim:
nisam radio u SFRJ
zivio sam u Cernici
nisam glasao ni za koga jer mi se niko nije svidjao (imao sam simpatiju zvanu Rasim Kadic al me je on malo razocarao sa svojim lack of leadership)
na odmoru u inostranstvu...hmmm,slabo se imalo za toga. al nekako smo svi isti bili pa mi malo lakse bude, nisu mi ni one svabe sto su kod nas dolazile bilo nesto aman ono ...custi??? cak sta vise, fukarestina dosta njih, da ne pricamo o nekim talijanima sto su krali novcanike ili ceha sa cervenim i poljaka sa pilkom na haubi. pika li posjeta daidzi na dozivotnom radu u Njemackoj?
jeli ovo ona poruka domovina je tamo gdje ti je bolje...sve je to ok, mene samo interesuje ta besprijekorna vjera u novo, pricamo se, jer evo ti odgovore za australiju:
radim pristojan posao jer sam za njega zavrsio skole,stekao iskustvo i radim prilicno tesko. ide mi fino al sam se morao dobro potrudit i trudim se da budem tu gdje sam.
zivim u jednom od predgradja jednog od vecih gradova u australiji
glasam za trecu partiju tj greens (oni sto grle drveca) jer sam skontao da volja naroda u australiji ne pije vode.evo upravo su skinuli PM-a koji je izabran voljom naroda jer je htio uvesti extra porez za rudnike u australiji. to mi je jos jednom pokazalo da ne vodi drzavu narod nego business interes. to inace vidim skoro svaki dan u svom poslu.
bio sam mnogo puta u inostranstvu sto poslom sto privatno, BiH godisnje, da posjetim roditelje, rodbinu i prijatelje. ne idem na more kad dodjem jer me ne interesuje, visem volim da setam po gradu i vidim se sa dragim ljudima.

de mi ti reci, iz svog iskustva, koja je razlika? i sto se moramo posrat u sve svoje i sto je bilo ranije i hocemo li to isto uraditi i sa ovom drzavom? ili mozemo pokusati da istu napraimio malo boljom, iznutra,mi sami i ovakvom kakva je.

whats better, to satisfy one desire or to conquer thousands? pita ga on u Samsari

229

Tuesday, June 29th 2010, 11:24am

Postavio sam ti neka pitanja samo zato da vidim da li ti je bio poznat osjecaj beznadja...
koji je vecina mladih (u to vrijeme) imala...
Ja, u svakom slucaju...i nisam TADA otisao iz SFRJ...otisao sam puno poslije... kada su mi se drugi posrali u moje...
Tesko je BiH (ako si na nju mislio) graditi iz Australije ili Svedske...sta mozemo je diskutovati, pricati i zeljeti najbolje onima koji su dole...
a oni ce je graditi onako kako njima odgovara...ili rusiti...
mi mozemo ulagati novcane jedinice (ili ne) i to je jedina pomoc u izgradnji...ali, koliko sam primjetio, ne ulaze se bas puno...zasto?
Znaju oni dole...

• "asadmaloja" is male

• Send private message

230

Wednesday, June 30th 2010, 3:50am

O'kle novcanih jedinica stock?
Maloprije sam prozivio savrsen trenutak. Toliko savrsen, da nisam stigao da pamtim.

231

Wednesday, June 30th 2010, 7:28am

zar se mi ne osjecamo dijelom BiH drustva? ja jesam iako znam da me pojedini gledaju kao dijasporu, sve je to uredu. vazno je kako se ja osjecam. evo idu izbori, moze se glasati, prijaviti i neke stvari promjeniti., ka boljem nadamo se. ja sigurno hocu.
sto se tice novcanih jednica, ulozit ce ko ima interesa da ulozi. to je ono sto ova drzava nije ostvarila i omogucila iako je imala odlicnu priliku, i ima je i dan danas. svako drugo drustvo posluje po istom zakonu a to je interes dok je kod nas to "pogana" rijec i ono sapce se kad se izgovori ko da je neka bolest "pu, pu, pu naheri na dobro"?
nesto neznam da se nije moglo uloziti u onoj drzavi, vise ono nismo imali ali su sneki sigurno fino snasli.
sve to stoji, i to beznadje...pa danas je gore nego ikada ali da li je to dovoljno da se ne prihvata drzava? evo imamo i domaci terorizam, najgoru mogucu korupciju, policiju koja posudjuje oruzje za ubistva, idiote na vlasti, upravu od gradske do regionalne koja uopste ne funkcionise, ratni zlocinci setaju ulicama ali...zar ne treba da tezimo i pricamo kako da je poboljsamo i napravimo boljim radije nego da kazemo kako ju je trebalo srusit kao i onu (figurativno govoreci, ne citiram nikoga)? lose bilo u onoj? pa evo ispa da je bilo puno bolje nego sto smo mislili, da je bilo drugacije nego sto su nam govorili da je bilo, da je istina totalno bila izvrnuta, statistika iskoristena za lazi i prevare, narod opljackan ( i od demokratske i bratske slovenije npr, nisu samo "braca susjedi") i mi jos uvijek zivimo pod plastom te propagande sto je vidljivo i na ovom forumu ama bas svaki dan.
nije ni svedska ni australija perfektne ali su nam dali nekakv zivot kojim si zadovoljan u materijalnom i psihickom stanju, slobodan si gluposti i neko se drugi s njima pleka. drugaciji narod, sistem koji je nemilosrdan prema patriotizmu... kod nas svako ima svoje misljenje i stav. svako ima svoju istinu i svako zna najbolje dok drugi pojma nemaju. kod nas i pjevanje one zabranjene pjesme ima drugacije znacenje za pjevaca ali i za slusaoca jer opet, svako ima svoju istinu.
"ali zar treba prestati ispravljat krive drine"...

• "asadmaloja" is male

• Send private message

232

Saturday, July 24th 2010, 4:34am

Ovaj pasus sam originalno bio namijenio za ovu temu:

" Bio je kraj aprila, godine 1980., grad je zivio tise nego inace. Na trgu se culo samo skljocanje fotografskih aparata i graja njemacke, engleske i talijanske djece. Nasi su sutjeli u skladu sa dugim javnim ceremonijalom koji je poceo oko Nove godine kada je u ljubljanskoj bolnici amputirana noga dozivotnome predsjedniku drzave i najobljubljenijoj osobi u skrtoj i krvavoj ljubavnoj povijesti balkanskih naroda i narodnosti. Svakoga dana anonimni je lijecnicki konzilij izdava kratka priopcenja u kojima se lijepim i ohrabrujucim vijestima o skorome ozdravljenju zapravo najavljivala smrt. Nitko ju glasno ili bar sapatom nije smio spomenuti, jer takav je ishod bio drustveno neprihvatljiv. Nije se radilo samo o politickim razlozima koji su najvecemu sinu branili da umre, nego o necemu sto je puno dublje usadjeno u kolektiv i u svakog njegovog clana. Zivot koji se gasio u Ljubljani bio je narodu arhetipski zadat, bez obzira na to jesi li pripadao vecini slijepo zaljubljenoj u drzavu i sva njezina pisana pravila i obicaje, ili si bio dio jedva primjetne manjine koja je mrzila tu istu drzavu, a ona joj je uzvracala jednakom ako ne i gorom mjerom. Taj covjek bio je nesto sto je puno vece od oca ili kralja i konkretnije od Boga. Bio je nezamjenjiv, kako na prijestolju, tako i u glavama svojih podanika. To sto je nekoliko godina ranije izabran za dozivotnog predsjednika nije toliko bilo znakom njegovog apsolutizma i ideologije, koliko se radilo o najiskrenijoj zelji i volji vecine gradjana. Takvome covjeku ograniciti mandat jednako je nezamislivo kao i ostarjele roditelje dati u staracki dom. Da, i to se radi, ali ne u boljim kucama, i ne u Jugoslaviji.
U svim gradskim crkvama puk je usrdno molio za njegovo ozdravljenje, preporucujuci tako Svevisnjemu da povede racuna o jednome ateistu, a Bog ce vec znati zbog cega valja po preporuci postupiti. Stvarajuci covjeka Bog je sebi stvorio i konkurenta. Ako ne uslisi molitve za Titovo ozdravljenje, vidjet ce i sam u kakvoga ce se monstruma uskoro pretvoriti njegovo najsavrsenije djelo."

Izvod iz knjige "Dvori od oraha" Miljenka Jergovica
Maloprije sam prozivio savrsen trenutak. Toliko savrsen, da nisam stigao da pamtim.